Holland Rail DE-2


Onderstellen aanpassen

Voor het proefdraaien moeten we ervoor zorgen dat het middelste onderstel soepeler kan draaien. Bij een kleine bocht radius kan het treinstel ontsporen of aanlopen.

Deze frictie kan men voelen door het onderstel in de bocht situatie te zetten en dan weer recht zetten, maar gelijktijdig eraan te trekken. Dan blijkt dat de geleidingsgleuf te ‘recht’is en niet gelijkmatig is. Hetzelfde ook even proberen, maar dan met duwen.
Door met een vijltje even de overgangen wat geleidelijker te maken, zal deze frictie stukken minder zijn. Er hoeft heel weinig vanaf, een paar halen met een vijltje moeten genoeg zijn. Eventueel kunnen braampjes met een mes worden weggesneden of geschraapt. Dit bleek bij mij voldoende te zijn om geen last meer te hebben van ontsporingen.

Het onderstel van Holland rail zal er al veel beter uitzien als deze wordt opengewerkt. Het onderste is afkomstig van FRIE. Hierna nog even spuiten en weatheren en het is een heel ander beeld.
LET OP: Gebruik geen verfverwijderaar op deze onderstellen! Ze werden week en braken doormidden. Gelukkig kwam ik erachter toen ik nog maar twee had gedaan…

Ziet er toch een stuk beter uit als het origineel…